top of page

Ανθεκτικότητα: "Η ικανότητα ενός συστήματος να απορροφά τις διαταραχές και να αναδιοργανώνεται ενώ αλλάζει, ώστε να διατηρεί ουσιαστικά την ίδια λειτουργία, δομή, ταυτότητα και ανατροφοδότηση"
  (Walker, Holling, Carpenter και Kinzing 2004)

 

ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:

 

Γιατί η ενέργεια;

Παραγωγή ενέργειας / Μεταφορά ενέργειας / Αποθήκευση ενέργειας / Κατανάλωση ενέργειας: Πολύπλοκα ζητήματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, χωρίς να γνωρίζουμε επαρκώς τις συνέπειές τους ...

Η ενέργεια είναι βασικός παράγοντας για τον πολιτισμό, έχει γίνει ο ζωτικός χώρος και χρόνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα ενεργειακά ανθεκτικά δρώμενα περιλαμβάνουν την παραγωγή / κατανάλωση ενέργειας στο δραματουργικό πλαίσιο των παραστατικών δράσεων.Η αυτοσχέδια ποδηλατογεννήτρια  προσφέρει μια απτή εμπειρία για το τι σημαίνει παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, φωτίζοντας  πτυχές από τη σχέση μας με το περιβάλλον, την κοινωνία και το άτομό μας.

 

Η ανθεκτικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχούς έρευνας μου σχετικά με την τέχνη και την αειφορία.

Ο στόχος μου είναι να συμπεριλάβω την Ανθεκτικότητα
ως θεωρητική και πρακτική προσέγγιση
στα ε
ργαστήρια και δρώμενα της Τέχνης & Βιωσιμότητας.

  • Ανθεκτικότητα των Κοινωνικών Οικολογικών Συστημάτων (S.E.S.)

  • Ανθεκτικότητα που ενισχύει την κοινωνική μνήμη.

  • Ανθεκτικότητα που ενισχύει τη θεωρία πολυπλοκότητας και τη συστημική σκέψη.


Πρακτικά έχω εργαστεί στον τομέα της οικοδόμησης μιας ανθεκτικής κατοικίας: 

  • Η ανθεκτικότητα του S.E.S. ως προς την ξηρασία

  •  

  • Η ανθεκτικότητα του S.E.S  ως προς την ερημοποίηση

  •  

  • Η ανθεκτικότητα του S.E.S. ως προς την έλλειψη ενέργειας

Φωτογραφία από το resilience.org

 Δρώμενα Ενεργειακής Ανθεκτικότητας όπου performers φωτίζουν σε πραγματικό χρόνο με μια ποδηλατογεννήτρια:

 

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Από την παρουσίαση στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ του έργου του Σπύρου Τσίκνα « Ο Τελικός», με τον προγενέστερο τίτλο «Πνεύμα ή μία οικογενειακή ιστορία», το οποίο διακρίθηκε στον κύκλο εργαστηρίων δραματουργίας του Βυρσοδεψείου και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στα πλαίσια της Ελληνογαλλικής Πλατφόρμας σύγχρονης δραματουργίας, έγραψαν:

Στο «Πνεύμα ή Μία οικογενειακή ιστορία» (Ο ΤΕΛΙΚΟΣ) ο Σπύρος Τσίκνας εκπλήσσει με τη σκηνική του επινοητικότητα και την ευφάνταστη οικοδόμηση της πλοκής, τις εύστοχες κωμικές καταστάσεις και κυρίως τον συνολικό κοινωνικοπολιτικό του προβληματισμό. Η γραφή του ανατρεπτική, ταιριάζει στην αισθητική και τους στόχους του Βυρσοδεψείου.
Τα κριτήρια που καθόρισαν την κρίση μας, όπως είχαν διατυπωθεί και στην προκήρυξη ήταν: Πρώτον, το λογοτεχνικό ενδιαφέρον των έργων, δεύτερον, η πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και, τρίτον, ο κοινωνικός προβληματισμός τους και η συνομιλία τους με την εποχή.


Στάθης Γραφανάκης
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Δήμητρα Κονδυλάκη
Έλλη Παπακωνσταντίνου

Για την παρουσίαση έργου του Σπύρου Τσίκνα στον πολιτιστικό χώρο Φουγάρο έγαψαν:

Η "ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΛΙΛΙΛΙΠΟΥ" - ένα θεατρικό έργο του Σπύρου Τσίκνα σκηνοθετημένο από τον ίδιο, παρουσιάστηκε στο ΦΟΥΓΑΡΟ με μια χαρισματική ομάδα ηθοποιών και τραγουδιστών. Με μία Ποδήλατογεννήτρια φώτισε στην παιδική παράστασηζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κρατώντας το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών, αμείωτο.


Το Φουγαρο έχει ζητήσει από τον Σπύρο Τσίκνα προτάσεις για μελλοντικές θεατρικές δράσεις στο χώρο μας , διαβλέποντας την ποιότητα της σκέψης του, αλλά και τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για σημαντικά θέματα μέσα από μια παράσταση.


Αλέξανδρος Στάνας

spyros Tsiknas

Art & Sustainability

Τέχνη & Βιωσιμότητα

 

bottom of page