top of page

 Resilience : " The Capacity of a system to absorb disturbance and reorganize while undergoing change so as to still retain essentially the same function, structure, identity, and feedbacks"
 ( Walker, Holling, Carpenter, and Kinzing 2004)

 

 

 

ENERGY RESILIENT EVENTS (E.R.E.)

Why Energy?

 

Energy production / Energy transfer/ Energy storage/ Energy consumption: Complex issues that dominate our daily lives without us being enough aware of their consequences...

Energy is a key factor for culture, it has become the vital space and time  for global growth. 

Energy resilient events E.R.E., include energy production / consumption to the dramaturgical frame work of the performance. Their aim is to offer in real time an experience for  everyone’s energy consumption in order to redefine our needs ,our relation to the environment ,to the society, and to out selves. 

 

Resilience is at the core of my on going research on Art & Sustainability.

My aim is to enhance Resilience

as a theoretical and practical approach

to Art & Sustainability Workshops and Events.

  • Resilience of Social Ecological Systems (S.E.S.)

  • Resilience enhancing Social Memory.

  • Resilience enhancing complexity theory and System thinking

Practically I have worked as an activist on field in building a Resilient Residence. 

  • Resilience of S.E.S. towards drought

  •  

  • Resilience of S.E.S towards desertification

  • Resilience  of S.E.S. towards Energy shortage

Picture taken by Resilience.org

Some  examples of E.R.E. - Performers produce in real time the electric energy with the use of a cycle generator

 

 

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Από την παρουσίαση στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ του έργου του Σπύρου Τσίκνα « Ο Τελικός», με τον προγενέστερο τίτλο «Πνεύμα ή μία οικογενειακή ιστορία», το οποίο διακρίθηκε στον κύκλο εργαστηρίων δραματουργίας του Βυρσοδεψείου και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στα πλαίσια της Ελληνογαλλικής Πλατφόρμας σύγχρονης δραματουργίας, έγραψαν:

Στο «Πνεύμα ή Μία οικογενειακή ιστορία» (Ο ΤΕΛΙΚΟΣ) ο Σπύρος Τσίκνας εκπλήσσει με τη σκηνική του επινοητικότητα και την ευφάνταστη οικοδόμηση της πλοκής, τις εύστοχες κωμικές καταστάσεις και κυρίως τον συνολικό κοινωνικοπολιτικό του προβληματισμό. Η γραφή του ανατρεπτική, ταιριάζει στην αισθητική και τους στόχους του Βυρσοδεψείου.
Τα κριτήρια που καθόρισαν την κρίση μας, όπως είχαν διατυπωθεί και στην προκήρυξη ήταν: Πρώτον, το λογοτεχνικό ενδιαφέρον των έργων, δεύτερον, η πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και, τρίτον, ο κοινωνικός προβληματισμός τους και η συνομιλία τους με την εποχή.


Στάθης Γραφανάκης
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Δήμητρα Κονδυλάκη
Έλλη Παπακωνσταντίνου

Για την παρουσίαση έργου του Σπύρου Τσίκνα στον πολιτιστικό χώρο Φουγάρο έγαψαν:

Η "ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΛΙΛΙΛΙΠΟΥ" - ένα θεατρικό έργο του Σπύρου Τσίκνα σκηνοθετημένο από τον ίδιο, παρουσιάστηκε στο ΦΟΥΓΑΡΟ με μια χαρισματική ομάδα ηθοποιών και τραγουδιστών. Με μία Ποδήλατογεννήτρια φώτισε στην παιδική παράστασηζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κρατώντας το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών, αμείωτο.


Το Φουγαρο έχει ζητήσει από τον Σπύρο Τσίκνα προτάσεις για μελλοντικές θεατρικές δράσεις στο χώρο μας , διαβλέποντας την ποιότητα της σκέψης του, αλλά και τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για σημαντικά θέματα μέσα από μια παράσταση.


Αλέξανδρος Στάνας

spyros Tsiknas

Art & Sustainability

Τέχνη & Βιωσιμότητα

 

bottom of page